Hjälp ett barn hitta sin röst​

I dagens Sverige går en stor grupp barn in i ett skolsystem som inte kan erbjuda dem en likvärdig utbildning. Berättarministeriet finns för att alla barn, oavsett bakgrund, har rätt att få grundläggande förutsättningar för att forma sin egen framtid. Varje gång du kommer till oss som volontär gör du en konkret insats för att minska skolsegregationens negativa effekter på barns liv. Som volontär blir du en viktig förebild som ger fler barn möjlighet att upptäcka och tro på sin egen förmåga – en samhällsbyggare. Du behövs.

Hur funkar det?​

Som volontär medverkar du på plats i utbildningscentret i våra olika skolprogram. Din huvuduppgift är att tillsammans med våra pedagoger möta skolklasserna som besöker oss och locka fram elevernas fantasi, stötta dem och visa det genuina intresse du har för var och en av dem. Tillsammans peppar vi barnen och stärker deras självkänsla. Du behöver inga förkunskaper för att bli volontär utan lär dig allt du behöver veta på en två timmar lång grundutbildning. Det viktigaste är att du visar intresse och lyssnar på varje barn och vill barnets bästa. I filmen här bredvid kan du se hur en dag på Berättarministeriet går till!

Hur blir jag volontär?

1.

Du behöver vara minst 18 år och kunna medverka på vardagar, dagtid, minst två gånger per termin. Du bestämmer själv vilka dagar som passar dig. 

2.

Registrera dig och gå en grundutbildning i något av våra utbildningscenter. 

3.

Begär ett utdrag från polisens belastningsregister och ta med det till grundutbildningen. 

4.

Läsa och skriva under våra etiska riktlinjer. Detta går vi igenom tillsammans på Grundutbildningen. 

Fråga oss!

Therese Ribbås

Utbildningsledare volontär i Göteborg

Mia-Lie Nylund​

Utbildningsledare volontär i Hagsätra

Georgia Arvanitopoulou

Utbildningsledare volontär i Husby

Röster från volontärer

Saeed och Matts

I det gemensamma kulturintresset och engagemanget på Berättarministeriet har vänskapen mellan Saeed och Mats växt fram. Varje onsdag sedan fyra år tillbaka möts de i utbildningscentret i Husby för att möta en ny skolklass. Efteråt tar de sällskap på tunnelbanan hem och diskuterar dagen.

”Folk snackar så mycket om förorten och om de här ungarna, men de här ungarna är fantastiska. De egna berättelserna, att kunna formulera dem är ett så oerhört viktigt möte mellan oss människor. Det är det som definierar mänskligheten. Konst och litteratur kommer från hjärtat, därför att det så viktigt att vi bejakar och bekräftar barnens berättelser, deras tolkning av världen”, säger Mats.

“Jag har varit volontär på andra organisationer, men tröttnade, volontärskapet här är annorlunda. Det ger mig väldigt mycket tillbaka att vara med barnen. Jag kan vara lekfull, kreativ och busa med barnen samtidigt som jag märker att jag gör skillnad, det är en väldigt spännande organisation!” säger Saeed som också trycker på att alla är välkomna att gå med i den handlingskraftiga gemenskap volontärerna på Berättarministeriet utgör, kanske hittar du också en ny vän för livet!

 

Anna-Carin

”Jag vill leva medan jag lever, för man är död så sjukt länge.”

Hon har jobbat i näringslivet, gått tillskärarakademien, arbetat på NK, varit projektledare för ”Kvinnor Kan”, varit informationschef på ett kemiföretag med 134.000 anställda, har ett eget företag och är volontär på Berättarministeriet i Göteborg. Ingen lämnas oinspirerad efter ett möte med Anna-Carin, hennes starka engagemang och energi berör och smittar av sig. Sedan Berättarministeriet öppnade i Göteborg har hon varit aktiv i utbildningscentret.

”Det här är livslust och livsluft. Jag vill vara i samhället, delta och vara där livet är. Och livet börjar ju här med våra barn. ”

Hon beskriver att deltagandet är centralt i hennes liv och vill sprida ordet om att andra som har tid över borde göra likadant. Hon menar att när man deltar blir livet fyllt med mening och det behövs fler volontärer i Göteborg. Volontärskapet är för henne att vara ett ankare, en trygg vuxen som inspirerar och uppmuntrar.

”När man träffar barn från olika ställen i Göteborg är det att vara mitt i samtiden och det är otroligt roligt!”